lunes, 17 de marzo de 2014

Coses aparentment intranscendents, Pere Calders


Resum del relat titulat  Coses aparentment intranscendents

El protagonista i narrador d’aquest conte va residir a una dispesa durant molt temps. La família propietària d’aquesta va arribar a sentir gran estimació per ell. Tanmateix, aquest hoste va informar-los del seu proper trasllat, donat un conjunt de motius d’àmbit policial.  La senyora d’aquest establiment li demanà, doncs, un retrat en què ell aparegués, per tal de poder enyorar-lo <<més de gust>>. El protagonista asseverà que no en tenia cap. Això no obstant, decidí fer-se’n un, puix que aquella senyora havia fet molt per ell. Per tant, va anar a ca un fotògraf, on després d’expressar el seu neguit davant qualsevol càmera fotogràfica demanà un retrat barat, petit i ràpid de fer-se. El fotògraf el tranquil·litzà i li digué que un ocell sortiria de la càmera fotogràfica en realitzar-se el seu retrat. Quan l’artista va prémer el botó de la màquina, una flamarada produïda pel magnesi de l’aparell va esfereir el protagonista, que va veure, en fugir, com aquesta havia encés una cortina de vellut. Posteriorment, un bloc de cases haurà cremat i més de tres-cents burgesos hi hauran mort.

Anàlisi del fet trasbalsador
El fet que endinsa a l’espai de l’irreal els personatges d’aquest relat és la flamerada que la càmera emet i produeix la mort de centenars de persones.

Personatges
La propietària de la dispesa, que sent estimació pel protagonista, és persona de favors i fàcil de plaure.
El protagonista té problemes amb la policia i pors grotesques, com la que sent vers la mirada de l’objectiu de tota càmera.

Temps i espai
Una població portuària, durant un dia (matí i vespre)

Significació
Les pors aparentment infundades poden tenir un rerefons dramàtic.
L’aparició d’un fet que sobrepassa els límits de la previsibilitat del món estable en què vivim pot esdevenir en un fet dramàtic.
En aquest relat hi ha quelcom d’absurditat. Un mal funcionament d’un aparell originat per la ciència produeix milers de morts. L’irreal ocorre, en aquest cas, mitjançant el mesurat, calculat, establert, i sembla ésser que Calders apunta cap a la lentitud de reacció humana que hi ha en ésser present allò que surt del nostre pronòstic.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario