lunes, 17 de marzo de 2014

Coses aparentment intranscendents, Pere Calders


Resum del relat titulat  Coses aparentment intranscendents

El protagonista i narrador d’aquest conte va residir a una dispesa durant molt temps. La família propietària d’aquesta va arribar a sentir gran estimació per ell. Tanmateix, aquest hoste va informar-los del seu proper trasllat, donat un conjunt de motius d’àmbit policial.  La senyora d’aquest establiment li demanà, doncs, un retrat en què ell aparegués, per tal de poder enyorar-lo <<més de gust>>. El protagonista asseverà que no en tenia cap. Això no obstant, decidí fer-se’n un, puix que aquella senyora havia fet molt per ell. Per tant, va anar a ca un fotògraf, on després d’expressar el seu neguit davant qualsevol càmera fotogràfica demanà un retrat barat, petit i ràpid de fer-se. El fotògraf el tranquil·litzà i li digué que un ocell sortiria de la càmera fotogràfica en realitzar-se el seu retrat. Quan l’artista va prémer el botó de la màquina, una flamarada produïda pel magnesi de l’aparell va esfereir el protagonista, que va veure, en fugir, com aquesta havia encés una cortina de vellut. Posteriorment, un bloc de cases haurà cremat i més de tres-cents burgesos hi hauran mort.

Anàlisi del fet trasbalsador
El fet que endinsa a l’espai de l’irreal els personatges d’aquest relat és la flamerada que la càmera emet i produeix la mort de centenars de persones.

Personatges
La propietària de la dispesa, que sent estimació pel protagonista, és persona de favors i fàcil de plaure.
El protagonista té problemes amb la policia i pors grotesques, com la que sent vers la mirada de l’objectiu de tota càmera.

Temps i espai
Una població portuària, durant un dia (matí i vespre)

Significació
Les pors aparentment infundades poden tenir un rerefons dramàtic.
L’aparició d’un fet que sobrepassa els límits de la previsibilitat del món estable en què vivim pot esdevenir en un fet dramàtic.
En aquest relat hi ha quelcom d’absurditat. Un mal funcionament d’un aparell originat per la ciència produeix milers de morts. L’irreal ocorre, en aquest cas, mitjançant el mesurat, calculat, establert, i sembla ésser que Calders apunta cap a la lentitud de reacció humana que hi ha en ésser present allò que surt del nostre pronòstic.  

sábado, 15 de marzo de 2014

El Teatre Caramar, Pere Calders


Resum sobre el relat titulat El Teatre Caramar

El primer personatge que hi és introduït és l’Elias Caramar, qui va recórrer mitjançant via marítima els paratges més recòndits de la terra. El narrador indica, arran del record que ha mantingut d’ell durant molts anys, que aquest navegant posseeix un aspecte físic actual envellit, el qual rau en la blancor dels seus cabells i les passes pesants que realitza i són pròpies de qui vol continuar a terra ferma. Aquesta retrobada els du a conversar extensament. L’Elias li diu que és ric i posseeix un teatre als afores de la ciutat. Al capdavall de la conversació, el convidarà a visitar-lo al seu teatre. El narrador rememorarà, quan estigui sol, el brillant que un parent seu tenia a una de les seves orelles, tal com l’Elias presenta, i que resultà ésser fals.
El narrador proposà a la seva parella amorosa quelcom que va suscitar en ella una reacció contrària que esdevingué en un cop a la cara de l’estimat i una ruptura de la relació. Aquests esdeveniments succeïren durant el ball d’una festa. Després d’aquest fet, arriba d’esma a la Plaça Blava, on hi ha una tortuga amb un rètol propagandístic del Teatre Caramar. En intentar tocar la tortuga, és aturat per un peó d’aquesta entitat, que posteriorment li ven entrades per a l’assistència com a espectador a un dels espectacles oferts.
El Teatre Caramar és bastit sobre la sorra d’una platja. El narrador descobreix de nou l’Elias, que especifica que tota l’empresa és deguda a la seva filantropia. Finalitzada la conversa, se situà a la seva localitat, prop d’una dona que ell creu que vol enamorar-lo, ja que es recolza a una barana tot ensenyant-li com fuma. Volent oferir una imatge favorable de si a aquesta dona, decideix aguantar-li la mirada tot creient que ella l’abaixarà, cosa que no realitza i que encanta l’home.
Afortunadament, els llums s’apagaren i la música va omplir el local. Després d’una il·lusió auditiva i la presentació del títol La innocència robada, una artista vestida exclusivament per uns pantalons i sostenidors apareix al prosceni tot cantant el drama de la seva vida, en què un militar l’enganyà. La seva intenció, que tenia per finalitat amagar la tristesa que sentia, no agradà el públic, tot i que les persones de les localitats més barates picaven de mans i s’engrescaven per poc.
El següent acte és titulat, mitjançant de nou una pissarra, Dansa andalusa, on una dansarina de moviments pesats projecta una ombra que emmarca gràcilment la seva dansa.
L’ambient dins el teatre tendeix progressivament vers la distensió. Tanmateix, el narrador sent angoixa per la possible trobada a l’intermedi entre ell i la dona que pretén enamorar-lo. Ells llums s’encenen i les mirades de la dona i ell s’entrecreuen, tot acusant encara més la sensació d’entrega de l’home envers de la dona, que corona el seu domini sobre ell amb un somrís. Ell li ofereix sota aquest estat hipnòtic la seva voluntat, i cau desmaiat.
En ésser despertat per l’Elias, després de somniar que la seva parella amorosa havia trobat un altre home, li expressa la seva tristor, mentre unes dones netegen el teatre ara buit i recullen els moneders i paraigües oblidats. Els dos homes es dirigeixen a sopar, i durant l’àpat l’Elias li dirà un proverbi oriental que tranquil·litza enormement el narrador.


Fets irònics:
El narrador realitza quimeres en què fa beure a la seva estimada un elixir d’amor per tal que aquesta desitgi la seva pròpia mort després que l’home (objecte de l’amor induït per l’elixir) es llanci sota les rodes d’un autobús.
La ballarina desconeix la magnificència de la seva ombra en dansar i a més la trepitja i hi posa involuntàriament traves que impedeixen la contemplació d’aquesta fora de distorsions.
El narrador opina que els espectadors exerceixen un rol distant i reservat respecte de les actuacions dels artistes per tal de donar a entendre una qualitat d’entesos en la matèria, característica impròpia.


Anàlisi del fet trasbalsador
El fet trasbalsador és l’aparició de l’antic conciutadà i expedicionari Elias, que suposa l’acoblament d’un teatre a la ciutat.

Temps i espai
Temps poc específic, tot i que diumenge és el dia de la setmana en què el narrador acudeix al teatre. L’espai és la ciutat i el teatre bastit a una platja.

Personatges
El narrador és un home atrevit, fantasiós i que es fa l’escàpol.
L’Elias és un home amb esperit aventurer, filantròpic i ric, tant pel que fa a les finances com culturalment.
La parella amorosa del protagonista és agressiva, ferma i tallant.
La dona del teatre és atrevida i suggerent.

Significació
Podem entendre que una de les idees que Calders vol oferir al lector en aquest relat és la certesa que el pòsit cultural ampli ablaneix els sofriments de la persona. També podem percebre que s’introdueix altra vegada la contraposició entre allò ferm, permanent i real i allò fantàstic, extraordinari i misteriós; representats respectivament per la vida del protagonista fonamentada en una relació amorosa estable i per l’espai del teatre, acusada la seva qualitat fantasiosa per la presència d’una dona estranya.

Pere Calders, Fet D'armes

Síntesi del conte 

Aquest conte de Fet d’armes explica l’absurditat de la guerra, vista amb els ulls de Pere
Calders, perquè la història explica la suposada vivència d’aquest en una guerra, en que
se separa de la resta d’homes en la batalla i veu un home aparèixer amb paracaigudes
i una bicicleta plegable i una metralladora, amagades (plantejament). Aquest li demana
la direcció de l’ajuntament i mantenen una conversa, en la qual el narrador li explica
que ha descobert que és un enemic i l’aconsella sobre el que ha de canviar, per
infiltrar-se. Mentre discuteixen sobre com lluitaran i on, arriben a un turó i decideixen
enfrontar-se al joc de la ratlleta (nus). Acaba guanyant el narrador i lliura l’enemic als
seus superiors, que li ofereixen el que vulgui i elegeix la bicicleta plegable (desenllaç).

Tema:

El tema de l'obra, és una sàtira de la guerra, on es ridiculitzen els propòsits d'aquesta mitjançant el diàleg que es crea entre dos soldats de bàndols oposats.

Analisi del fet trasbalsador

Un paracaigudista, estranyament vestit, pren terra a prop seu. El seu caducat uniforme està compost per una capa que amaga una metralladora i una bicicleta plegable. A continuació, es produeix un altre fet sorprenent pel narrador. L’enemic se li adreça amb un accent estranger per preguntar-li com pot anar a l’Ajuntament del poble. L’encadenament de situacions fins aquest moment a trencat amb la tranquil·litat del narrador i l’estratègica pregunta de l’enemic caigut del cel esdevé tan absurda com la indumentària que vesteix. 
Es desmitifica el rol del soldat (per la vestimenta i la indumentària de l’enemic, i, sobretot, perquè Calders els col·loca en un escenari on la conducta bèl·lica no té cap tipus de sentit).

Personatges:

Els personatges principals són el soldat aliat i el seu enemic, mentre que els secundaris
són la resta d’homes que lluita a la batalla amb les seves armes i pels seus generals.
Els dos protagonistes tenen un gran sentit de l’honor, ja que van oposant-se a
diferents coses que no hauria de fer un soldat de guerra, com ara lluitar fora del camp
de batalla o enfrontar-se sense armes.

Temps i Espai:

L’espai i el temps no són gaire rellevants, ja que tot succeeix en un dia i un lloc en
concret, encara que l’inici de la guerra estigui situat en un punt remot del passat. El
narrador explica el que passa en primera persona i es mostra com a personatge central
d’una experiència personal.


Estructura


1-La introducció, comença ala primera part que abasta tot el primer paràgraf , és on el protagonista descriu com es sent davant la guerra, l'incapacitat, l'impotència, la soletat i l'humiliació...
2-Acontinuació al desenvolupament, tracta l'aparició de l'enemic i el diàleg que mantenen els dos. Desenvolupament de la burla i ironía a través de la seqüència d'errors (l'uniform, la baixada amb paracaigudes i bicicleta, el por d'entrar dins la batalla...).

3-I finalment, al desenllaç, és decideixen jugar al ratlleta per saber qui serà guanyador i qui el presoner. Guanya el protagonista i narrador, què es queda amb la bicicleta.


Pere Calders, El principi de la saviesa (1940)

El principi de la saviesa (1940)Síntesi del conte

Un home ric explica la seva història. S’havia comprat una casa blanca a la costa. El narrador ja dóna pistes del desenllaç amb algunes premonicions. Aquest recurs és molt utilitzat perquè Calders l’usa en molts altres contes. Aquesta casa vora el mar, tenia un jardí molt gran que havia de ser cuidat amb atenció, es podia permetre contractar a uns jardiners perquè el cuidessin.Enmig de la narració, altre cop,  va fent alguna reflexió que alhora serveix com a premonició de la crònica.
El narrador-personatge no tenia molta amistat amb el veïnat, tenia una mena de menyspreu a la gent més baixa socialment parlant. Un dia, un dels seus criats anomenats Galsworthy, va córrer de seguida a la seva habitació per explicar-li una troballa peculiar dins el seu jardí: es tractava de la mà esquerra d’un humà, duia un anell d’or.
El que hauria de fer en aquests casos seria avisar a la policia, però va pensar que se n’aprofitarien, va decidir que el millor seria publicar un redactat en un diari: “Algú ha perdut una cosa molt important en un jardí de casa bona. El qui acrediti d’ésser-ne propietari, que es presenti en bona forma i li serà donada satisfacció”. Va rebre les visites de molts ciutadans: un que buscava un petit vis de vanadi, l’altre que havia perdut l’honradesa, o un lladre que volia recuperar la cartera, entre d’altres. Tots acabaven trobant l’objecte o l’element que havien perdut al seu jardí, però, ell buscava l’amo d’aquella insòlita mà. Un desè visitant, quiromàntic de professió va analitzar aquella mà i va determinar que pertanyien a un filòsof petitburgès. L’anell d’or indicava que les seves inicials eren F.E. El protagonista, va pensar que es tractava d’en Feliu de l’Espatlleta, un ciutadà exemplar ,totes les característiques s’adequaven a a aquest insòlit personatge. El va anar a veure, ell l’estava esperant .En Feliu li explicà el motiu pel qual la seva mà estava dins el seu jardí: la bíblia deia que la ma dreta no podia veure el que estava fent la mà esquerre, per això la va tallar.
En Feliu li fa la seguent reflexió moral: “Ara que tens això, podries aprofitar-ho per a donar una lliçó a aquell senyor ric [...] que es creu tan per damunt de la filosofia. I podria demostrar-li que [...] puc prescindir airosament de coses que, perdudes per ell, li farien l’efecte d’una gran desgràcia”.
El narrador reflexiona sobre aquestes paraules, havia de ser menys crític i més humà, sentimental. El conte acaba amb una petita moralitat que resumeix l’essència de la crònica: “El jardí del ric atreu els pobres perquè en l’opulència dels poderosos els indigents emmirallen llurs il·lusions. En Feliu li aconsella que converteixi el seu jardí en municipal i que lompli de rètols que diguin que és permès fer malbé les flors perquè així no hi vindrà ningú, com era el seu propòsit inicial en el conte.

Analisi del fet trasbalsador
La mà tallada que apareix al jardí del senyor ric és, precisament, una mà esquerra, la qual ve a trastornar l’univers personal que el protagonista creia dominar.
La descoberta d’una mà esquerra tallada al jardí actua, doncs, com a factor de pertorbació de l’ordre del món en què el propietari es creu sòlidament instal·lat.
S’hi contraposen, dues visions del món: la material i racional del senyor ric, obertament posicionada sota la influència solar, i la de la veïna, literària i explícitament vinculada a la influència de la lluna. L’oposició raó/intuïció té correspondència simbòlica amb les parelles de contraris sol/lluna i dreta/esquerra, com ens indica el sentit associat al símbol dretà. La desfilada de personatges que han perdut alguna cosa important en el jardí, ve a corroborar la visió literària que representa la veïna, segons la qual si que poden ocórrer coses extraordinàries.
L’enigma de la mà es revela com la conseqüència d’una òptica literal de la lectura.La mà tallada, doncs, és un element de procedència literària que es desmarca dels seus precedents i actua com a detonant d’una confrontació de perspectives, encara que en el debat obert s’arrenglera del costat de les veritats comunament acceptades i no del de les veritats ocultes.
Personatges
- El narrador-personatge no tenia molta amistat amb el veïnat, ja que era un home sol i sembla arrogant, fins i tot tenia una mena de menyspreu a la gent més baixa socialment parlant, té cobdícia i només va en busca de diners.
-Els tres jardiners i un artista que diu que eren els millors d’aquell temps.
-La pobra veïna amb la qui tenia ganes de guanyar-se la seva amistat, estava tocada de la mania de llegir i escriure, i es veu obligada a venir-lo a veure i portar-li un cistellet de maduixes que no feia falta.
-Té sis servents, i un d’ells és anglès i es diu Galswrothy.
-Tots els visitants: 1un home que ha perdut un petit vis de vanadi i que es presenta amb un gramòfon antic sota el braç, una 2noieta que ha perdut l’honradesa, un home que inclinava a confiar-hi i era 3un lladre, després un 4quart que no s’hi presenta, 5el Marc Noblesa, un lampista que l’única cosa que no troba és la memòria, i el 6 quiromàntic, un home alt i gros, una persona tímida, és l’únic amb qui té una amistat duradora i el fa reflexionar. Els seus consells, de filòsof, l’ajudaren a tirar endavant.

Temps i Espai
Pel que fa al lloc, l’acció principal s’esdevé en el jardí de l’amo que s’estenia darrere la casa i no era pas gaire gran, però estava carregat de poesia. En el seu jardí es feien transaccions sentimentals i d’altra mena, i la gent s’agradava de venir-hi a fer dringar les passions.

Calders apel·la a la complicitat del lector, introduint en el discurs del senyor ric la menció, precisament en una història que es construeix sobre el tòpic literari de la mà tallada, per a marcar la condició paròdica de la utilització del motiu.